blog

”Ei ole hoitajia eikä rahaa.”

Kyselyn mukaan vanhushoiva on kriisiytymässä

Ei, näin ei sano turhautunut mattimeikäläinen. Näin sanoo kyselyymme vastannut hyvinvointialueen johtaja. Henkilö, joka tuntee Suomen hoivatilanteen vanhusten osalta paremmin kuin 99,9999 % muista suomalaisista. Ja kyseisen hyvinvointialueen johtajan käsityksen jakaa ylivoimainen enemmistö hänen kollegoistaan. 95 % hyvinvointialueiden johdosta pelkää hoitajien ylikuormittuvan.

Ongelma on siis äärimmäisen vakava. Mistä rahat ja hoitajat?

Hyvinvointialueiden ja Helsingin ylimmälle johdolle suunnattu kyselymme (tuloksista tarkemmin esim. Verkkouutisten tai Kauppalehden jutuissa) maalasi jopa lohduttoman kuvan.

Yksikään, siis ei yksikään hyvinvointialueiden johtaja pidä resursseja täysin riittävinä. Hoitajavaje on jo pelottavissa mitoissa. Lähes puolet hyvinvointialueiden johdosta arvioi, että hoitajia voi puuttua jopa viidennes. Yli kolmasosa ennakoi lähelle kymmenen prosentin hoitajavajetta.

Valitettavasti tältä pohjalta on perusteltua sanoa, että vanhushoiva on kriisiytymässä.

Ratkaisuja etsimään ja toteuttamaan!

Kyselystä löytyy onneksi myös myönteisiä havaintoja. Palvelujen kehittämisen kannalta lupaavinta ovat digitaalisuuden mahdollisuudet vanhuspalveluiden tukemisessa.

Bittejä tärkeämpää on se, mitä niillä tehdään. Digitaalisuuden mahdollisuudet tarkoittavat vanhuspalveluissa sitä, että samoilla taloudellisilla resursseilla pystytään tuottamaan parempaa hoivaa. Eikä tehokkuus tarkoita, että hoitajia tarvittaisiin vähemmän, vaan että hoitajat saadaan auttamaan juuri sinne, missä tarve on suurin.

Teknologian älykäs käyttäminen tarkoittaa sitä, että saamme kerrytettyä valtavan määrän dataa ihmisten käyttäytymisestä, kunnosta ja heitä koskevien palvelujen toiminnasta. Näin voidaan tukea vanhusten terveyttä, turvallisuutta, viihtyisyyttä ja tuottaa samalla muitakin hyötyjä.

Itse tiedämme konkreettisesti, miten paljon hoitajien aikaa voidaan säästää. AddSecure huolehtii yli 40 000 suomalaisvanhuksen turvapuhelinpalveluista. Vuosittain palvelumme ehkäisee pitkälti yli miljoona turhaa kotikäyntiä. Jokainen ymmärtää, miten valtavasti aikaa tästä vapautuu niiden vanhusten hoitamiseen, jotka hoitoa eniten tarvitsevat.

Pohdimme jatkuvasti, miten meille kertyvä data parhaiten tukisi vanhusten lääketieteellistä hoitoa sekä heille tarjottavien palvelujen suunnittelua ja toteutusta. Meillä on jo nyt yli puoli miljoonaa yli 75-vuotiasta kotona, ja vain muutaman vuoden päästä jo yli 700 000.

Meidän on siis kyettävä uusiin ratkaisuihin. Onneksi eduskunnassa tämä ymmärretään! Eduskunnan Pikkuparlamentissa, Kansalaisinfossa järjestettiin keskiviikkona 22.2. keskustelutilaisuus, jossa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Mia Laihon johdolla pureuduttiin kriisiytyvään tilanteeseen ja siihen, miten kriisi vältetään. Otsikko on osuvasti: ”Riittävätkö rahat ja hoitajat?”

Lisätietoa tapahtumasta sekä tallenne, klikkaa alta!

Katso tallenne