Vaalit tulevat ja media asettaa puolueita vastakkain… Kysytään, mikä hallitus tästä voi syntyä, kun puolueet kilvan tyrmäävät toistensa ohjelmat! Onneksi joistain tärkeistä asioista silti sopu orastaa – siitä saatiin hiljan vahvoja viitteitä upeassa tilaisuudessa eduskunnan Pikkuparlamentissa. Vanhushoivaan pitää saada digitaalisuuden mahdollisuudet täysimittaisesti tueksi, ikäteknologioiden hyödyntäminen lakiin ja yritykset kunnolla mukaan – näin voisi yksinkertaistaa tilaisuudessa syntyneen konsensuksen.
Kiitos sosiaali- ja terveysvaliokunnan johtavat vaikuttajat Mia Laiho (kok), Markus Lohi (kesk). ja Kim Berg (sd) erittäin asiantuntevista näkemyksistä, joissa ei puoluepolitiikka jyrännyt asiaa. Niin Mia, Markus kuin Kimkin näkivät tarpeen paremmille pelisäännöille eli käytännössä laille, jolla tuleva hallitus määrittelisi turvapalveluiden tai ehkä paremmin sanoen ikäteknologioiden toimintaa.
Laki paitsi ehkäisisi Villin Lännen meiningin ja siten jo itsessään kohentaisi hoivan laatua, myös avaisi portit datan tehokkaalle hyödyntämiselle paremman hoivan rakentamiseksi. Yksin turvapuhelinpalveluihin tulee senioreilta vuosittain noin 5,5 miljoonaa soittoa, joihin vastaavat sote-alan ammattilaiset.
Puheluista kertyy valtavasti tietoa, joka helpottaisi esimerkiksi lääkäreiden työtä. Data jää nyt hyödyntämättä, mikä on sekä hoivan laadun että rahan näkökulmista hirveää tuhlausta. Laki tarvitaan, jotta tämä datasampo saadaan hoivaa parantamaan.
Oli erittäin ilahduttavaa, että tilaisuudessa vallitsi yksimielisyys myös tarpeesta saada yritykset kunnolla mukaan vanhushoivaa rakentamaan. Yritykset tuovan ensinnäkin markkinaehtoista tehokkuutta ja sitä kautta säästöjä hoivan laadusta tinkimättä. Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä teki selväksi runsaalle yleisölle sekä paikan päällä että verkossa, miten yritykset numeroiden valossa tässä todellakin onnistuvat.
Lisäksi yrityksillä on aktiivinen kiinnostus uusien, entistä parempien teknologioiden ja niitä hyödyntävien uusien palvelumallien rakentamiseen. Tämä on vanhusväestön nopeasti lisääntyessä täysin välttämätöntä, jotta yhteiskunnan niukat resurssit saadaan riittämään. ETLAn Aki Kangasharjun puheenvuoro ei jättänyt ketään kylmäksi – Suomesta puuttuu hirmuinen määrä ihmisiä lähes kaikilta aloilta. Ilman teknologian hyödyntämistä täysimittaisesti (ja massiivista työvoiman saantia ulkomailta) emme voi säilyttää hyvinvointivaltiota.
Puhutaan siis todella vakavista haasteista, joista hyvinvointialueiden tasolla käytännön esimerkkejä tarjoili Matias Pälve Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta. Mittarit näyttävät punaista miltei joka suhteessa – uusia ratkaisuja tarvitaan!
Onneksi niistä siis näytti johtavien päättäjiemme kesken sopuakin löytyvän.
Kiitos myös Jussi Seppälä Hopiasepiltä tilaisuuden taidokkaasta johdattelusta!
Tämän linkin takaa löydät kaikki tilaisuuden materiaalit: