Mummoteknologiaa on podcast, jossa puhutaan ikäihmisten teknologiasta
Podcastin vetäjä Kiki Lehto työskentelee ikäihmisten teknologian parissa AddSecurella ja on kiinnostunut miettimään, minkälaista teknologiaa hän tulee mummona käyttämään.
Kiki on vanhustyön asiantuntija. Nykyään hän työskentelee vanhusten teknologian parissa ja sitä ennen vanhustyössä kotihoidon puolella. Työssään Kikillä on näköalapaikka ikäihmisten teknologian kehittymiseen. Voisikin kysyä, että mitä työelämässä kannattaa nyt tehdä, jotta itse pääsisi eläkkeellä nauttimaan teknologian tuomista eduista?
Podcastin tavoitteena on, että useampi tietäisi, minkälaista teknologiaa on tarjolla nyt ja mitä on tulossa. Miten teknologia voi tukea omaa elämää tulevaisuudessa?
Podcastissa keskustellaan vanhusteknologiasta yleisellä tasolla, eikä keskitytä AddSecuren tarjoamiin palveluihin tai teknologioihin.
Julkaisemme podcastista yhteensä kuusi jaksoa touko-kesäkuussa 2022.
Avaa Mummoteknologiaa-podcast Spotifyssa
Jakso 1: Teknologiaa kotona
Tässä jaksossa mietitään, minkälaista teknologiaa meillä on tulevaisuudessa kotona käytössä. Keskustelun aiheena ovat erityisesti sellaiset teknologiat, jotka ovat vasta tulossa. Minkälaista teknologiaa tämän päivän kolmikymppinen käyttää kotonaan eläkeikäisenä? Millaista teknologiaa sinä haluaisit käyttöön tulevaisuuden kotiisi? Jaksossa pohditaan myös tietoturvaan ja tietosuojaan liittyviä asioita. Jakson kesto on 24 minuuttia.
Kuuntele jakso 1Jakso 2: Paikannusteknologia
Tämän jakson aiheena on paikannusteknologia - mitä meillä on käytössä ja miksi? Paikannusteknologia tukee itsenäisen elämän jatkamista, esimerkiksi muistisairaalla. Ikäihminen tai muistisairas voi jatkaa aktiivista elämää paikannusteknologian tuella ja läheiset voivat olla luottavaisin mielin. Mitä tutkimukset sanovat paikannusteknologian käytöstä? Tai mitä huolia tai etuja paikannusteknologiasta on? Onko vääriä hälytyksiä olemassa? Jakson kesto on 16 minuuttia.
Kuuntele jakso 2Jakso 3: Sensoriteknologia
Tässä jaksossa keskustellaan sensoriteknologiasta. Sensoriteknologiaan kuuluu monenlaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi ääntä tai liikettä aistivia sensoreita tai videota hyödyntäviä sensoreita. Jakson jälkeen tiedät paremmin, mitä näillä sensoreilla tehdään ja miksi niitä on käytössä. Kuulet myös, miten sensoreista voi hyötyä ikäihmisten hoivassa. Ja mistä tietää, mikä sensori olisi omaan tarpeeseen sopiva? Jakson kesto on 21 minuuttia.
Kuuntele jakso 3Jakso 4: Etähoiva
Etäpalvelut, videohoiva, etähoiva – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Etähoiva on ajankohtainen aihe, joka liittyy vahvasti teknologiaan ja toimii usein kuvayhteyden kautta. Viimeisen parin vuoden aikana etähoiva on yleistynyt ja olemme saaneet enemmän kokemuksia siitä, mikä toimii ja mikä ei. Kuka voi olla etähoitaja? Miten varmistetaan hyvä hoito etäyhteyden kautta? Mitä etäyhteydet mahdollistavat asiakkaalle? Jakson kesto on 18 minuuttia.
Kuuntele jakso 4Jakso 5: Teknologian käyttöönotto
Viidennen jakson aiheena on teknologian käytettävyys ja käyttöönotto. Mitä tulee ottaa huomioon, kun teknologiaa otetaan käyttöön ikäihmiselle ensimmäistä kertaa? Milloin teknologiaa kannattaa ottaa käyttöön ja miten siitä saadaan mahdollisimman paljon hyötyä? Jakson kesto on noin 19 minuuttia.
Kuuntele jakso 5Jakso 6: Tiedolla johtaminen
Mitä tietojohtamisella tarkoitetaan? Miten siitä voi hyötyä vanhustyössä? Miten kaikkea tätä tietoa voidaan käyttää ikäihmisten hyväksi ja palveluiden parantamiseksi? Jakson kesto on noin 20 minuuttia.
Kuuntele jakso 6Tutustu turvapuhelinpalveluihin
Valitse turvapuhelinpalvelu kotiin tai paikantava turvapalvelu. AddSecuren turvapuhelinkeskus vastaa hälytyksiin ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Tarvittaessa lähetämme turva-auttajan apuun.
Tutustu palveluihin